High tea met inhoud voor jonge kind professionals

Alle Jonge Kind professionals opgelet!

Op 18 april 2018 serveren wij een inspirerende:

 

HIGH TEA met INHOUD!

Met ZORG bereid voor alle Jonge Kind Professionals.

 

Tijdens deze Jonge Kind middag staat ZORG centraal. Als professional zorg jij goed voor de kinderen. Met deze High Tea zorgen wij goed voor jou. Lekkere hapjes en thee/koffie worden afgewisseld met inspirerende workshops.

 

Datum: 18 april 2018

Tijd: 15:15 – 17:45 uur

Locatie: Cedin, Adverium in Drachten

Doelgroep: leidsters voorschools, leerkrachten onderbouw en medewerkers gebiedsteams

Prijs: € 50,- per deelnemer

 

 

 

Programma

 

Uniek in Nederland! Anders kijken naar kinderen en hun gedrag

 

Marloes Egberts van Me Power Kindercoaching trapt de middag af met een inspirerende lezing over het belang van reflexen tijdens het opgroeien.

 

Voor en tijdens de geboorte ontwikkelen wij reflexen. Deze reflexen zijn nodig om te overleven zodra we geboren zijn, omdat we nog geen bewust gecontroleerde bewegingen kunnen maken. In het eerste levensjaar ontwikkelen deze primaire reflexen zich naar meer doelgerichte bewegingen. Deze bewegingen vormen de basis voor de ontwikkeling van onze hersenen.
Wanneer er problemen zijn tijdens de zwangerschap, geboorte en/of na de geboorte, kunnen de reflexen zich niet goed ontwikkelen. Hierdoor blijven sommige reflexen actief. Ons lichaam compenseert dit door extra bewegingen te maken. Dit kost veel energie. Wanneer de fundering (nog) niet stevig genoeg is, kunnen kinderen leer-, gedrags- of motorische problemen op school ervaren.

 

Soms is het goed om met een andere bril naar een kind te kijken. Vanuit vele invalshoeken kun je naar een kind kijken. In deze lezing maak je kennis met reflexen.

  • Wat is een reflex?
  • Hoe kan deze de ontwikkeling bevorderen of juist in de weg blijven zitten
  • Welke invloed hebben reflexen op het gedrag, emoties en de motoriek
  • Reflexen en de storende rol op de leerprestaties van een kind

 

Aansluitend hebben we in twee rondes een aantal prachtige workshops voor je. Je kunt twee van onderstaande workshops volgen:

 

 

 

Workshop 1 - Was je handen, poets je tanden en zeg u!

Anneke Sterenberg, onderwijsadviseur en GZ psycholoog 

 

Opvoeden…lastig hoor! Herken je dat? In deze workshop bepreken we hoe oplossingsgerichte gesprekstechnieken kunnen helpen bij het opvoeden van jonge kinderen. We proberen, wisselen uit en oefenen zodat we er met elkaar voor zorgen dat kinderen zich zo positiefmogelijk kunnen ontwikkelen!

 

 

 

Workshop 2 - Zorg voor pientere peuters en kleuters

Sherrill Woldberg-Wels, specialist hoogbegaafdheid en het jonge kind

 

Voor jonge kinderen is de peuterspeelzaal of de basisschool vaak dé stap naar mooie nieuwe tijden; ik ga echt dingen leren. Eenmaal in de groep is het toch anders…anders dan verwacht. Want hoe moet het nu? Ga ik laten zien wat ik kan? Durf ik dat? Wil ik dat? Mag ik dat?

 

Dit zijn vragen die, met name bij slimme jonge kinderen, een rol spelen om verder te komen in hun ontwikkeling. Jij kunt kinderen daarin ondersteunen. Wat is dan belangrijk? 

 

 

 

Workshop 3 - Kleine Willy Wortels 

Marieke van Erp - Gerrits, specialist jonge kind

 

Kinderen zijn kanjers in logisch denken, hebben vele talenten en zijn van nature nieuwsgierig. In deze workshop staat het ontdekken en het nieuwsgierig zijn en blijven voorop. De wetenschappelijke methode en de kunst van het vragen stellen staan daarbij centraal. Aan de hand van diverse materialen ervaar je hoe je concreet en praktisch de nieuwsgierige en onderzoekende houding van kinderen kunt stimuleren en hoe je dit een plek kunt geven in je onderwijsaanbod. 

 

 


 

 

Workshop 4 - Op speurtocht met het jonge en bijzondere kind

Mirjam Oosterman, orthopegagoog, GZ psycholoog en adviseur Handelingsgericht Werken

 

"Ach, hij groeit er wel overheen.."  

"Is ze nu gewoon beetje druk of moet ik er iets mee?"

 

Jonge kinderen kunnen je verrassen met hun doen en laten. En sommige kinderen vallen je écht op. Zo sterk soms dat je je zorgen maakt: is dit nog gewoon of is er meer aan de hand? Wat kan ik nu het beste doen? En dan begint jouw speurtocht…

In deze workshop nemen we je in vogelvlucht mee op deze speurtocht langs de ‘normale’ ontwikkeling en de signaalpunten, die duiden op een reden tot zorg. We laten je enkele tools zien (die je in je rugzak mee kunt nemen) als je voor een kind deze ‘speurtocht’ doorloopt. Tools die je helpen om je doel te bereiken: hoe zorg ik voor afstemming op wat dít kind bij déze ouders of in déze groep nodig heeft.

 

 

 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact met ons op via info@cedin.nl

 

 

Copyright Stichting Cedin 2017

Cedin, Lavendelheide 21, 9202 PD DRACHTEN | tel. 088 0200 300 | e-mail: info@cedin.nl