Een complimentje geven

Positief opvoeden zorgt voor minder gedrags- en emotionele problemen bij kinderen en jongeren. Daarnaast helpt positiviteit jou als opvoeder (op school of thuis) om minder gestrest, minder boos of minder neerslachtig te zijn. Een dubbele win! Opvoeden is niet altijd even makkelijk, maar er zijn een heleboel praktische adviezen die je kunnen helpen. Eén van die adviezen is: geef een compliment!

 

Complimenten geven

Het geven van complimenten aan een kind is erg belangrijk. Doe het daarom regelmatig. Hoe geef je een compliment en waarvoor? Wat is het gevaar van te veel complimentjes geven?

 

Een kind vindt het fijn om te horen dat hij iets goed gedaan heeft en dat je trots op hem bent. Jouw erkenning en waardering zijn erg belangrijk voor zijn zelfbeeld. Complimenten:

  • Motiveren een kind om zich goed te gedragen;
  • moedigen hem aan om nieuwe dingen uit te proberen;
  • geven hem zelfvertrouwen;
  • laten hem voelen dat hij belangrijk voor je is.

 

Niet te weinig, maar ook niet te veel

Kinderen die te weinig complimenten krijgen, krijgen het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Zij hebben een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Kinderen die daarentegen te veel geprezen worden, worden gemakzuchtig. Ze zien niet meer dat ze echt iets moeten doen om een resultaat te bereiken en een compliment te verdienen. Ze zijn verwend met aandacht en complimenten. Het is dus de kunst om een kind precies de hoeveelheid complimenten te geven die hij nodig heeft.

 

Hoe geef je een compliment?

Zie je iets wat een kind goed gedaan heeft? Geef hem dan meteen een compliment:

  • noem hem bij zijn naam en zeg wat je hebt gezien;
  • zeg daarna dat je blij bent met zijn gedrag;
  • geef het kind eventueel een extra beloning met een aai, kus, knuffel of schouderklopje.

Bijvoorbeeld: ‘Hee Janneke, ik zie dat jij je jas zelf hebt uitgedaan en op de kapstok hebt gehangen. Goed hoor! Daar ben ik heel blij mee.’

 

Geef een complimentje door!

Met de actie Geef een complimentje door probeert Cedin mensen te stimuleren om complimenten te geven. Dat kun je bijvoorbeeld doen door iemand een kaart te sturen. Wil jij ook iemand een compliment geven? Vraag dan een complimentenkaart aan via info@cedin.nl

 

Positief opvoeden

Lijkt het je fijn om in je gezin of klas meer werk te maken positief opvoeden door bijvoorbeeld gebruik te maken van de Triple P methode of Oplossingsgericht werken? Neem dan gerust contact op met Sandra Russell.

 

Sandra Russell

 

Telefoon: 06 -523 81 576

E-mail: s.russell@cedin.nl

 

 

 

 

Copyright Stichting Cedin 2020

Cedin, Lavendelheide 21, 9202 PD DRACHTEN | tel. 088 0200 300 | e-mail: info@cedin.nl